lørdag 5. desember 2009

E.D.-day

I helga dro jeg og 50 afrikanske muslimer ut av Kampala for å feire den muslimske jula eller E.D.-day. En 5-7 timers kjøretur (for vårt tilfelle tok det 4,5 time, og vi var heldig visst den tidligere rallysjåføren sakket ned til 100 km/h i tettbygd strøk, og dette måtte en stakkars geit lide for) unna skulle dette gå av stabelen. Når man kommer så langt ut av hovedstaden må man regne med enda flere rare blikk en vanlig. Vi bevegde oss i et område der de aldri hadde sett en hvit person på ekte. Folk var lamslåtte og samlet seg rundt meg i digre flokker, men de holdt naturlig nok en viss avstand for sikkerhetens skyld. Verten min hadde med seg pistol, men likevel var jeg skumlere.
Da jeg ankom festen skulle jeg presenteres for alle. Slik gikk samtalen for seg:
Hi, I’m Betty. I’m from Norway and I’m working in Kampala for 7 months.
Oh, Hi Betty, how much are you?
Pardon?
How much?
Oh, I’m 19 years old.
Hahaha, no, how many kilos?
Ja, de er ekstremt opptatt av vekt i Uganda. Så da jeg sa at dette ikke er et vanlig spørsmål i bli-kjent-samtalen eller noen samtale utenfor legekontoret i Norge knakk de sammen og presenterte seg med navn og vekt hele gjengen.
E.D. feires først og fremst med mye, mye mat! Og dette skal inntas med fingrene. Det går greit å spise postet og kylling, men ris og saus sliter jeg med. Dette var naturlig nok til stor underholdning for alle andre enn meg selv. Det gikk ned, men jeg og gutten på tre år var omtrendt like skitne etter måltidet. En opplevelse jeg ikke ville vært foruten, men det var fantastisk å komme hjem til leiligheta. Kampala har aldri føltes mer som hjemme.


Transport av Matooke - Det ser idyllisk ut, men etter 2 måneder i Uganda er jeg ekstremt lei av banangrøt og syns ikke dette er et spesielt fint syn. Denne er nemlig på vei til Kampala.
Her sitter vi å spise muslimsk "julemidag".


Og her prøve rjeg så godt jeg kan å spise seigt kyllingkjøtt med fingrene,Godt å vite når man skal feire en helligdag.
Her kommer Julia med middagen. Hun er altså hovedansvarlig for at mitt sosiale liv ikke utelukkende består av barn under 5 år.

3 kommentarer:

 1. Haha, Beate. Har seriøst ikke fått ett eneste spørsmål om vekta jeg, heldigvis =P Har forresten mistet tlf min. Skal sende deg det nye nr ;) Kommer til Kampala 17des og skal være der hele helga. Håper du er der da!

  SvarSlett
 2. Du er jammen heldig som får vere med å feire id-al-adha! (Sånn skriv ein det i norske lærebøker om islam:))Festen er til minne om Abraham som var så lydig mot Allha at han var villig til å ofre sonen sin, Ismael.

  Mma

  SvarSlett
 3. Hva er det Julia bærer på? er det en hane?

  Gleder me sånn til å besøke deg nå! Skal liksom ha eksamen på tirsdag, men vet ikke om i orker.. Vil bare til Uganda!

  Stor klem fra sissn:)

  SvarSlett